Gå til hovedindhold

Fællessekretariatet for Frivillighed og Samskabelses arbejdsgrundlag

Her kan du læse om Fællessekretariatet for Frivillighed og Samskabelses arbejdsgrundlag. Herunder om to sæt anbefalinger på området der er blevet til i forbindelse med, at Aarhus Kommune var Europæisk Frivillighovedstad i 2018 og om opdateret viden på området - Undersøgelse af civilsamfundsengagement i Aarhus Kommune 2023.

  • Læs op

Indhold

    Fællessekretariatet for Frivillighed og Samskabelse er et tværmagistratsligt sekretariatet i Aarhus Kommune. Siden 2019 har sekretariatet arbejdet med implementering af to sæt anbefalinger på området ’Frivillighed og Samskabelse’, der er blevet til i forbindelse med, at Aarhus Kommune var Europæisk Frivillighovedstad i 2018.

    I perioden 2022-2024 arbejder Fællessekretariatet videre med implementeringen af de to sæt anbefalinger; de seks anbefalinger fra direktørgruppen i Aarhus Kommune og anbefalinger fra udvalget for frivillighed og samskabelse. Foruden implementeringen af anbefalingerne arbejdes der med et fokus på at understøtte forebyggelse af ensomhed, jf. Strategien for Fællesskaber og Medborgerskab i Aarhus Kommune.

    I perioden 2022 – 2024 vil Fællessekretariatet og Styregruppen for Frivillighed og Samskabelse også tage temperaturen på frivillighed og samskabelse i Aarhus for at få afdækket, hvilke tendenser og behov der er på området, både internt i kommunen og eksternt. I den forbindelse har Aarhus Kommune bl.a. foretaget en undersøgelse af civilsamfundsengagement i Aarhus Kommune i løbet af foråret 2023 for at tage temperaturen og få opdateret viden på området.

    De to sæt anbefalinger på området

    Direktørgruppens 6 anbefalinger

    Det ene sæt anbefalinger er udpeget af direktørgruppen og peger særligt indad mod organisatoriske, kulturelle og strukturelle ændringer i Aarhus Kommune. Det består af seks anbefalinger til, hvordan Aarhus Kommune kan styrke rammerne for indsatsen med frivillighed og samskabelse. Anbefalingerne sætter fokus på ’Kultur’, ’Ledelse og Kompetencer’, ’Kommunikation’, ’Tilgængelighed’, ’Samarbejde med Erhvervsliv og Andre’ samt ’Økonomi’. Se anbefalingerne fra direktørgruppen herunder:

    Udvalget for frivillighed og samskabelses otte anbefalinger

    Det andet sæt anbefalinger består af otte anbefalinger, der er udarbejdet af et tidligere politisk §17.4 udvalg for frivillighed og samskabelse, der blev nedsat i forbindelse med, at Aarhus Kommune var Europæisk Frivillighovedstad i 2018. Det peger i højere grad på, hvad Aarhus som by kan gøre for, at det bliver sjovt, nemt og tilgængeligt at være frivillig og bidrage som aktiv medborger i Aarhus Kommune og har et særligt fokus på omstillingen udadtil imellem kommune, foreninger, virksomheder og borgere. Se anbefalingerne fra Udvalget for frivillighed og samskabelse herunder:

    Opdateret viden på området - Undersøgelse af civilsamfundsengagement i Aarhus Kommune 2023

    Som et led i styrke rammerne for frivillighed og samskabelse har Aarhus Kommune i løbet af foråret 2023 fortaget en ny undersøgelse af civilfundsengagementet i Aarhus Kommune. Undersøgelsen har taget den aktuelle temperatur på aarhusianernes civilsamfundsengagement anno 2023 for bl.a. at få belyst spørgsmål som; ”er frivilligheden i krise eller under forandring?” og ”hvad betyder det for samarbejdet mellem civilsamfundet og Aarhus Kommune?”.

    Se casebeskrivelse om undersøgelse af civilsamfundsengagement i Aarhus Kommune 2023 her

     

    Sidst opdateret: 23. januar 2024