Når corona giver nye muligheder

Børnene nød det gode vejr på familielejren med en tur til stranden

Normalt kan det tage lang tid at planlægge en sommerlejr. Så hvad gør man, når muligheden for at to nye lejre pludselig opstår, men man kun har to uger til planlægningen? 

Man tager ja-hatten på, arbejder i døgndrift og bruger det gode samarbejde mellem Aarhus Kommune og Red Barnet Aarhus.

Et stærkt fundament

På grund af covid-19 er der blevet oprettet en særlig pulje til sommeraktiviteter for børn og unge. Red Barnet Aarhus blev opfordret til at søge, og fra ansøgningen gik igennem, til lejrene startede, gik der cirka to uger. 

Aarhus Kommune og Red Barnet Aarhus har flere gange arbejdet tæt sammen, og ifølge Pernille Brandt, udviklingskonsulent fra Sociale Forhold og Beskæftigelse, var det stærke samarbejde fundamentet for, at sommerlejrene kunne blive stablet på benene så hurtigt.  

Opgaverne og rollerne blev hurtigt fordelt mellem Red Barnet Aarhus og Aarhus Kommune.
Heidi Ritto, lejrleder og næstformand i Red Barnet Aarhus, trak på sit netværk og på tidligere frivillige og fik lavet program og klædt de frivillige på i forhold til målgrupperne. Samtidig arbejdede Pernille Brandt på højtryk med at finde en lokation og med at aktivere resten af MSB i forhold til at finde relevante borgere. Med en ihærdig indsats fik de to parter lynhurtigt arrangeret de to ekstra sommerlejre. To lejre, der ifølge Heidi Ritto gjorde det muligt at give endnu flere trængende familier en god oplevelse:

Der havde været stor efterspørgsel på sommerens andre lejre, så det var dejligt, at coronapuljen gav flere muligheden for at komme på lejr.
Heidi Ritto, lejrleder og næstformand i Red Barnet Aarhus

Skumfiduser over bål og lagkageløb

Den ekstra pose penge mundede ud i to lejre i uge 32. Den ene lejr var en weekendlejr i Ry for familier til børn med et handicap, og den anden lejr var en fire dage lang camp for familier med særlige behov, som foregik ved feriekolonien Mariendal Strand. På familielejren var børnene i alle aldre, fra 2 år og op til 17 år. 

I alt fik 90 mennesker muligheden for at komme med. 

Weekenden i Ry havde særligt fokus på friluftsliv, og børnene havde blandt andet mulighed for at ro i kano, zip-line og lave bål. Udendørsaktiviteter, der var helt i tråd med corona-restriktionerne.  

På familielejren ved Mariendal Strand blev det meste af tiden også brugt udendørs. Familierne var blandt andet på besøg hos en bondemand for at grave kartofler op, de lavede et lagkageløb, og så benyttede de den gode lokation til at være ved stranden og i vandet – med en livredder tilknyttet.  

Ved at bruge flere dage sammen blev der skabt tillid mellem de frivillige, kommunen og deltagerne, for som Heidi Ritto formulerer det:

Når man børster tænder sammen, er det svært at have paraderne oppe!
Heidi Ritto

Flere af de deltagende forældrene har været jobmæssigt påvirket af covid-19, og på lejren kunne de få en snak om hverdagens udfordringer og få hjælp til jobsøgning. Pernille Brandt, som var projektleder for lejren, snakkede med dem, der havde lyst om job og håb for arbejdsmarkedet, imens de frivillige tegnede med børnene. 

På begge lejre blev der spillet en masse spil, og vigtigst af alt var der tid til at slappe af og være sammen. Der var nemlig en pointe i at vise forældrene, hvordan man kan lave ting sammen som familie, uden at det koster penge. 

Heidi Ritto nævner nærværet og tiden som en væsentlig kvalitet ved lejren:

Det var tydeligt at se, hvordan børnenes skuldre faldt ned i løbet af dagene.
Heidi Ritto

De ekstra lejre må siges at være en succes. På den sidste dag meddelte flere af børnene, at de ville blive en dag mere, og flere af forældrene overvejede at melde sig som frivillige til fremtidige lejre. Så i dette tilfælde har corona bragt noget godt med sig.