Gå til hovedindhold

Frivillige ildsjæle: ”Hvis vi tager imod dem, så skal vi altså også byde velkommen”

Hver mandag står Kaj og Ellen Bodil Madsen på 80 og 81 år parat med kaffe og fællessnak i Bispehaven i Aarhus til ”Vi snakker dansk”. Et initiativ, der startede med en taxatur.

Indhold



    Kaj og Ellen Bodil Madsen blev gift i 1961, og flyttede herefter til Aarhus. Siden 1969 har parret boet i hus i Hasle, og for nylig flyttede de i en lejlighed med adresse nær Bispehaven. En dag tog Ellen Bodil en taxa hjem, og på turen havde hun en god samtale med chaufføren, som har irakisk baggrund.

    Han sagde: Hvor er jeg glad for at snakke med dig. Ved du hvor jeg kan lære noget dansk? Jeg kunne jo godt høre, at han gerne ville hjem og sidde ved vores spisebord. Men jeg sagde, at jeg synes vi er for gamle, og ønskede ham alt muligt godt. Og så var det, at jeg fik dårlig samvittighed.

    Sidste år fik Ellen Bodil derfor ideen om at starte et ugentligt arrangement, hvor alle der har lyst, kan møde op og tale hverdagsdansk med hinanden. De startede i Hasle Sognegård med hjælp fra de lokale præster; ”Der stod vi med kaffe, nybagte småkager og flaget hejst, og så kom der kun to. Præsterne sagde til mig: Du skal vide, at du ikke kan klare det alene. Det var et rigtigt godt råd at få!”

    Efter et par yderligere forsøg, besluttede de at lukke ned og tænke sig godt om, fortæller Ellen Bodil.

    En dag ringede en boligsocial medarbejder fra Østjysk Bolig. Medarbejderen foreslog at de kunne stille lokaler til rådighed, for de kendte allerede til en gruppe afghanske kvinder, som gerne ville deltage.

    Dagligdagsemner, fællessang og en rar stund

    I august 2017 startede ”Vi Snakker Dansk” op i Fællesskabernes Hus. Hver mandag mødes 10-15 beboere, primært kvinder, og her står Kaj og Ellen Bodil sammen med en gruppe andre frivillige klar til at undervise i hverdagsdansk. 
    Kaj har i mange år arbejdet med undervisning, både som lærer og konsulent for andre undervisere. Han har undervist i engelsk og tysk, men aldrig i dansk som fremmedsprog. Kaj har derfor udviklet sine egne undervisningsmaterialer, som blandt andet består af tegninger af kroppen og forklaringer af årstiderne på dansk. ”Vi prøver at gribe det lidt praktisk an – det må ikke blive for skolepræget” fortæller Kaj, ”jeg er den der tegner på tavlen”.

    Ellen Bodil fortæller, at hendes erfaringer som sygeplejerske også kan være gavnlige i samtalen med beboerne: ”De har noget med i bagagen hjemmefra.” Men formålet er klart:

    Vi vil selvfølgelig gerne lære dem noget dansk. Men vores opgave er, at vi har en rar stund sammen, og så vil jeg også gerne at de lærer lidt om dansk kultur.

    Derfor starter hver undervisningsgang med kaffe og fællessang – og i maj måned har de sunget Kom Maj, du søde milde. Ellers taler de mest om emner fra dagligdagen, og almindelige brugbare ord og sætninger.

    ”Det er fornøjeligt – det kan du tro. Og det er også lærerigt for os,” siger Ellen Bodil.

    Frivillighed fostrer fællesskab

    Sammen med boligsocial medarbejder Marie Nymann Hansen og en gruppe frivillige venner mødes ægteparret med beboere i alderen fra 40 og 80 år – og der er ingen mødepligt. Deltagerne kommer blandt andet fra Irak, Iran, Afghanistan, Libanon, Somalia og Finland.

    Deltagernes niveau med hensyn til at begå sig på dansk er meget forskelligt, så beboerne er delt op i tre grupper efter evner. Ellen Bodil og Kaj tager sig af den gruppe, som er på helt basalt niveau.

    ”For en stor del er det hos os noget hyggesnak. Men det kommer jo af, hvor meget de kan tage imod,” fortæller Kaj.


    I samarbejde med den boligsociale indsats i Bispehaven sendte Ellen Bodil og Kaj en invitation rundt i postkasserne i området. Invitationen blev oversat til både arabisk og somalisk. 

    Til svaret på spørgsmålet om, hvorfor parret lægger den store frivillige indsats i deres lokalområde, fortæller Kaj: ”Det hænger sammen med vores ansvar for de nye danskere.”

    Ellen Bodil nikker og supplerer: ”Hvis vi tager imod dem, så skal vi altså også byde velkommen.”

    Enkelte deltagere har da også spurgt, om der kunne blive undervisning mere end en gang om ugen, men til det måtte parret svare nej. De er også med som frivillige i den lokale kirke, hvor de blandt andet gennem mange år har haft besøg fra en venskabsmenighed i Tanzania.

    Derudover arbejder Ellen Bodil i genbrugsforretningen i Bazar Vest: ”En gang om ugen – plus det løse – og det er også vigtigt!” fortæller hun. Ægteparret håber, at ”Vi Snakker Dansk” kan bredes ud til andre boligområder i Aarhus og i Danmark.

    De er trygge ved os, og vi ler meget. Det ville være så dejligt hvis det kunne brede sig.

    Det kræver, at parret fortæller vidt og bredt om initiativet, mener Ellen Bodil:

    ”Og det gør vi jo. For vi er så fyldte af det, så det kan vi ikke lade være med!”


    Fakta:

    • Bispehaven er et boligkompleks i Hasle i det vestlige Aarhus, som betegnes som et udsat boligområde.
    • ”Vi snakker Dansk” er ugentlig undervisning i hverdagsdansk i Fællesskabernes Hus på Bispehavevej 29 – startet af frivillige ildsjæle og åbent for alle. 

    Af Simone Bertelsen

     

    Sidst opdateret: 16. januar 2024