Aage Stokholm - manden bag GrimFest
“Vi har ikke brug for en ‘frivillig’, vi har brug for et menneske, der har lyst til at bidrage.”
Skrevet af Malou Lassen
På Grimhøjvej i Brabrand går Aage Stokholm, manden bag GrimFest, og gør klar til festivalen, der løber af stablen d. 3.-4. august. Men han er ikke alene: Efterhånden er der opbygget et stort fællesskab omkring ham, og i år er festivalen klar med et nyt højskole-koncept, Grim Højskole, for de frivillige.
Denne sommer har GrimFest 15-års jubilæum, og det hele startede med en vennegruppe fra Skive. Festivalen bygger på fællesskab, bæredygtighed og et mål om at forbedre musikkulturen i Aarhus.
I år er der udsolgt med 1600 betalende gæster, og med frivillige, bands og andre samarbejdspartnere skønner Aage, at der deltager omkring 2000-2500 festivalgæster i alt. Heraf er ca. 300 frivillige, og det er netop deres oplevelse, sociale sammenhold og engagement, hele festivalen bygger på.
“For os handler frivillighed om at kunne bidrage ind i en større helhed og se sit eget værd ind i en eller anden stor maskine,” fortæller Aage og uddyber, hvordan alle må bidrage til den organiske og idérige udvikling, der finder sted i haven. GrimFest forsøger nemlig at undgå topstyring, men lader i stedet festivalen tage form alt efter hvilke initiativer, de engagerede frivillige har. I træerne hænger lyskæder og mellem dem er bygget barer, små hyggekroge og blomsterbede - alt sammen noget, frivillige har kreeret gennem årene.
“Her tager vi os tid til at save uden om træerne i stedet for bare at save dem ned,” fastslår Aage, og det gælder også alle mennesker, der bydes velkommen med åbne arme. Dog måtte han se i øjnene, at GrimFest ikke altid har været lige så gode til at inddrage de mange ildsjæle i det sociale fællesskab. En erkendelse, der blev startskuddet til et højskole-koncept.
Idéen udsprang af en evaluering af festivalen, hvor teamet bag GrimFest spurgte sig selv:
Hvis man nu er A-til-B-frivillig: en, der bare skal hjælpe i bytte for billetten - hvordan kommer man så ind i fællesskabet?
Selv har Aage været drevet af det sociale sammenhold, når hele holdet eksempelvis har siddet om aftenen ved bålet efter en lang dag med opstilling af festivalområdet. Han var interesseret i at forstærke den feeling og hyggelige atmosfære, arrangørerne selv kommer for.
“Det skal ikke være sådan, at du kommer som frivillig, og så er der nogle tunge kasser, der skal flyttes, og vi er ligeglad med hvem, du er. Det er dybt forkert”, understreger Aage.
Aage beskriver det nye højskole-koncept på GrimFest som en fælles kreativ pulje, hvor folk kan byde ind med det, de er gode til. De frivillige må selv finde på byggeprojekter og initiativer, som på den måde former festivalen. Det gælder også projekter, der ikke er en direkte nødvendighed for afviklingen af GrimFest.
Vi har eksempelvis en, der laver en matrikelsten for os. Det er jo ikke en ’skal-opgave’, men det er hans bidrag, og det er helt vildt fedt!
Aage fortsætter:
“Ti dage før GrimFest, tirsdag den 24. juli, går vi i gang: Der starter højskolen med fælles morgenmad kl. 8-9, og så er der flaghejsning og morgensang.”
Planen er, at alle frivillige efterfølgende mødes, hvor områdelederne fremlægger deres dagsprojekter, hvorefter de frivillige så kan melde sig på dag for dag.
“Man er ikke bare tømrer på et hold - man byder ind med, hvad man har lyst til,” tilføjer han.
Derudover er der fælles frokost og aftensmad, og når de frivillige er færdige med at rydde op, åbner baren, og der er bål, live musik og hygge resten af aftenen.
“Vi har ikke brug for en ‘frivillig’, vi har brug for et menneske, der har lyst til at bidrage,” understreger Aage og forklarer, hvordan han synes, at fokus på mange festivaler og events har flyttet sig de seneste år:
“Det hele bliver større og mere kommercielt. Alt skal strømlines ned i et excel-ark. Man overser fuldstændig mennesket og hvilke kompetencer og idéer, de frivillige har.”
Han erkender også, at der en gang imellem bare er nogle kasser, der skal flyttes, og det er der ingen kreativ måde at gøre på. Derfor er det vigtigt med fællesskabet og tilhørsforholdet:
Højskole-konceptet går egentlig ud på, at når folk kommer og gerne vil være med til at bygge et eller andet, kan vi sige: Værsgo, fyr den af!
Facts:
- GrimFest har 15-års jubilæum i år, og der er 1600 betalende gæster.
- Festivalen har omkring 300 frivillige.
- I år er festivalen klar med et højskole-koncept, Grim Højskole, hvor 50-100 frivillige bor på festivalområdet med fællessang om morgenen og live-musik om aftenen.