Gå til hovedindhold

Et stærkt projekt: Skraldecaféen

Et åbent fællesskab for alle samfundslag, hvor det fælles tredje er samarbejdet om madlavningen.

  • Læs op

Indhold



    I februar 2014 møder Annbrit Jørgensen og Steffen Sand hinanden i en skraldespand. Begge ser en disharmoni i, at der er et stort mad- og ressourcespild, samtidig med, at der er en voksende, skjult fattigdom i Danmark. Begge bruger deres fritid på at samle brugbar mad ind i føde-vareforretningernes skraldespande og aflevere det til udsatte familier.

    Mødet i skraldespanden bliver startskuddet til ”Skraldecafeen”. Allerede første år står den socialøkonomiske virksomhed for omtrent 60 arrangementer med over 2.000 deltagere og har siden da kun vokset sig større.

    Skraldecaféen er et mobilt arrangement, som flytter rundt i byens rum. I år har de med hjælp fra Den Grønne Ambassade og Samskab Aarhus (Magistraten for Teknik og Miljø) fået et permanent sted på Sydhavnen.

    Konceptet er simpelt, men ikke desto mindre yderst værdifuldt. Skraldecaféen bygger bro mellem de store mængder af mad, som hver dag smides ud fra supermarkederne, og de mange familier, som ikke har råd til grundlæggende ting, som f.eks. mad, hvilket kan føre til mistrivsel, isolation og tab af værdighed. Konceptet med SkraldeCaféen er: At skabe et åbent fællesskab for alle samfundslag, hvor det fælles tredje er samarbejdet om madlavningen.

    Bedste råd: Tør at gå uden om protokollen og gennem tæt dialog gå nye veje mod det gavnlige og bæredygtige samarbejde.

    Sidst opdateret: 4. januar 2024