Af Johanna Karlsson

I starten handlede det om at passe caféen engang imellem for Lotte og Grethe – i dag bruger de så mange timer som muligt i Bydelshuset, hvor de især bidrager med madlavning til fællesspisning, som foregår hver onsdag. Her pynter de huset op og lægger grønne velourduge på bordene. Lokalerne er skønne, så der kan sagtens være mange spisende. Til nogle af fællesspisningerne er temaet ’verdensmad’, hvor der bliver spist mad fra mange forskellige lande, ligesom der er en bred mangfoldighed blandt de besøgende i huset. Til de resterende fællesspisninger bliver der ofte serveret traditionelt mormor-mad, og det er noget, som bliver værdsat.

Lotte og Grethe har stået sammen om madlavningen i Bydelshuset det seneste halvandet år, men de kendte ikke hinanden på forhånd. ”Men det kom vi til” svarer Lotte hurtigt, og begge griner højt. De fortæller: ”Vi snakker ikke om, hvem der skal lave hvad. Vi gør det bare – det ved vi bare.” Det er tydeligt, at deres roller i køkkenet er fordelt, og at de begge er fuldt ud tilfredse med arbejdsfordelingen. Grethe kommer fra madbranchen og har tidligere arbejdet i køkken. Lotte kommer fra et arbejde med mennesker, men de er helt enige om, at de er frivillige på grund af kontakten med andre mennesker.Udover fællesspisning fortæller Lotte og Grethe gladeligt om mange af de initiativer, som allerede sker i huset, herunder samtalecafé, lektiehjælp, legestue, cykelværksted, mødregrupper, systue, kagekurser med mere. I sommers var der sommerfest for alle i Langkærparken med både telt, hoppeborge og pavilloner.

Størstedelen af dagligdagen i huset drives af frivillige kræfter, som er en god blanding af alder, køn og etnicitet. Lotte og Grethe fortæller i kor, at drivkraften for dem er fællesskabet i huset. De fortæller, at noget af det bedste ved frivilligt arbejde er, at man får så mange nye gode venner og veninder – de kigger på hinanden og griner. De ser også hinanden udover det frivillige arbejde til alt fra havearbejde til køreture. De fortæller, at det bedste ved huset er, at folk kommer og spiser sammen på én gang, og det er smadder hyggeligt.Udover at være frivillige i Bydelshuset i Tilst kan det lyde som om, at Lotte og Grethe har mere end 24 timer i døgnet. De er begge involveret i frivilligt arbejde flere steder, og hjalp desuden til fællesspisningen under Folkets Møde.

Lotte slutter af: 

Jeg har altid sagt til mig selv: Jeg arbejder med mennesker, så det jeg laver, når jeg arbejder med mennesker, det skal ikke stresse mig – og det har det heller aldrig gjort.


Fakta:
Bydelshuset i Tilst
Langkærvej 2, 8381 Tilst
Hjemmeside