Gå til hovedindhold

Nordfalckens frivillige redder nødstedte til havs

Hvis masten brækker, bådmotoren svigter eller man har mistet kontrollen over sit surfboard, er der pludselig meget langt til land. Nordfalcken er et søberedsskab der sikrer kystområdet ved Aarhus Bugten og søer i Midtjylland. Det er en forening, som udelukkende består af frivillige med det til fælles, at de dedikerer deres fritid til at rykke ud og give en hjælpende hånd til søs, hvis nogen skulle få brug for det.

  • Læs op

Indhold

    For Mads Thøger Jensen startede det hele efter ulykken på Præstø Fjord, hvor to lærere sejlede ud med 13 efterskoleelever i en dragebåd der kæntrede. Den ene lærer omkom i ulykken og de øvrige ombord blev stærkt medtaget. For at undgå lignende ulykker i Aarhus startede Mads Thøger Jensen foreningen Nordfalcken sammen med en gruppe af folk, der har deres daglige gang i redningstjenesten.

    Siden 2012 har de samarbejdet med JRCC (Søværnets Operative Kommando), som ringer til Mads Thøger Jensen, hvis nogen har brug for hjælp til søs. Gruppen består af 28 mennesker og de er det eneste civile beredskab i Aarhus Bugt. Nordfalcken er også navnet på den båd, som de sejler ud med og i år er det vigtigt, at de får samlet midler til finansiering af en ny båd, så Nordfalcken kan blive ved med at stå til rådighed. Mads Thøger Jensen fortæller at han blev ringet op i sommer, men måtte benytte sig af sin egen båd til at sejle ud og være behjælpelig da nogen var kommet i problemer til søs.

    Flydende ambulance til VM i Sejlsport

    Desuden har Nordfalcken store forventninger til frivillighovedstadsåret 2018, hvor de skal være en del af sikkerhedsgruppen til VM i sejlsport, hvor ambitionen er, at Nordfalcken skal fungere som en flydende ambulance. Men driften af Nordfalcken består udelukkende af fonde, sponsorater og frivilligt arbejde, så Mads lægger mange timer i at søge midler til at foreningen kan fortsætte. Senest er de blevet støttet af Norden Fonden og Trygfonden, men der er stadig et stykke vej endnu før de kan nå ambitionerne om at blive en flydende ambulance. Egå Marina sponsorerer også Nordfalcken ved at stille en bådplads til rådighed. 

    Netop bådpladsen har en væsentlig betydning for hvor hurtigt de kan rykke ud og hjælpe, når folk er i nød på det åbne hav: "Vi formår ikke altid at være de første til stede, men vi bestræber os på det hvis omstændighederne tillader det. Heldigvis har vi den fordel, at vi ikke først skal sætte båden på vand," fortæller Mads. I forlængelse af dette understreger han også at de er meget opmærksomme på, at de ikke tager arbejdet fra Østjyllands Brandvæsen. "Nordfalcken hjælper hvis nogen havarerer og skal hjælpes ind. Det vil sige at det mere er ved materielle skader vi kommer til undsætning, hvor Østjyllands Brandvæsen rykker ud når menneskeliv er i fare. Men vi hjælper til hvis JRCC (Søværnets Operative Kommando) skal bruge flere ressourcer til en opgave."


    Medlemmerne hos Nordfalcken ser sig selv som frivillige og siger også nej til opgaver, fortæller Mads:

    Vi er 100% frivillige og det er i sådan en grad at hvis vi ikke kan tage ud til en opgave, så siger vi nej. Men siden vi startede i 2012 er det sket under en håndfuld gange og det har været på grund af dårligt vejr eller hvis der er sket en ulykke for langt væk, for eksempel ved Samsøs nordkyst.

    For at være en del af holdet bag Nordfalcken er det et krav at man har speedbådskørekort og man skal gerne have kendskab til sejlads i forhold til at læse vind og vejr. Derudover skal man have lysten og Mads fortæller at det er et vilkår, at man står til rådighed når der kommer et opkald. Til gengæld er man en del af et stærkt sammenhold og medlemmer har lov til at låne Nordfalcken til privat brug.

    Af Joanna Lykke

     

    Sidst opdateret: 15. januar 2018