Mandag den 25. september blev Den Europæiske Sprogpris uddelt på Dokk1. Den Europæiske Sprogpris giver anerkendelse til projekter, som skaber nye måder at lære sprog på, der samtidig øger kulturforståelsen. Derudover giver anerkendelsen mulighed for uddannelse og arbejde for de personer, der indgår i projekterne. Prisen uddelse én gang om året hvor der i 2016 og i 2017 har været fokus på sproglig mangfoldighed og uformel sprogindlæring. Netop uformel sprogindlæring må siges at være nøgleordet for Zoran Lekics frivillige projekt ”Lær dansk med rap”, som løb med prisen i år.

Zoran Lekic kom selv til Danmark i midten af 1990’erne og startede i en 8. klasse, hvor han var den eneste elev som ikke kunne tale dansk. Han oplevede at den danske udtale var meget vanskelig og han plejede at pjække fra undervisningen, hvis han vidste at han skulle læse højt eller holde fremlæggelse dagen efter. Hvis han mødte op i klassen, så gemte han sig bag papiret og læste højt imens de andre grinede.

"Men der var to drenge fra min klasse som lånte mig nogle cd’er med Den Gale Pose og Østkyst Hustlers. Så rappede jeg bare med på det uden at tænke over, at jeg faktisk øvede min udtale hver gang jeg rappede og lyttede til det. Det svarer til, at få en cd med hjem som man skal øve spansk med og gentage sætninger som ”mit hus er stort” – det er det samme du får ud af det, når du rapper med på sange, det er bare ikke så kedeligt," fortæller Zoran om sin idé til projektet.

Men det gik først op for Zoran for fem år siden, at det faktisk var sådan han havde lært dansk og så opstod idéen til projektet. Samtidig indspillede Michelle Obama en rapsang i Det Hvide Hus som handlede om, hvor vigtigt det er for unge at tage en uddannelse.

"Da jeg så Michelle Obama rappe i Det Hvide Hus så tænkte jeg, at vi som lærere nok ikke skal være for fine til, at rappe i klasseværelserne i Danmark,« siger Zoran om en hans inspirationskilde til det frivillige projekt. Så Zoran gav sig i kast med at udvikle et projekt, der skulle lære andre udlændinge dansk på den samme sjove og effektive måde som han havde lært det på. Derfor indledte han et samarbejde med undervisere på Lærdansk i Aarhus. Det har resultereret i, at Zoran i dag har en workshop med fokus på udtale gennem rap."

En anden inspiration for Zoran var en lærer fra Canada, som underviser i biologi med rapmusik:

"Ham her biologilæreren forklarer evolutionsteorien på en cd med rapmusik og han har for nylig optrådt for Stephen Hawkins, så det er blevet ret anerkendt. Derfor tænkte jeg, at hvis man kan undervise i biologi med rap, burde man så ikke også kunne undervise i sprog?"

Om projektet fortæller Zoran:

"Det har givet rigtig gode resultater, da eleverne oplever den rytmiske tilgang som stærkt motiverende og formen skaber samtidig et inkluderende fællesskab for kursisterne, der typisk kommer med meget forskellige uddannelsesmæssige og geografiske baggrunde."

Uddannelses -og forskningsminister Søren Pind siger om projektet:

"'Lær dansk med rap' er en forfriskende og kreativ tilgang til at arbejdet med det danske sprog, som jeg kun kan anerkende."

Der var 15 indstillinger til prisen – både fra små græsrodsprojekter, drevet af enkelte ildsjæle og større forskningsbaserede samarbejder.

Af Joanna Lykke