Af Johanna Karlsson

Når man træder ind ad døren til Red Barnets genbrugsbutik på Park Allé, kan man med det samme mærke den varme stemning. Legetøjet er stillet an, så det får sjæl, og tøjet hænger snorlige på bøjlerne – det hele med halloween-tema, da vi nu befinder os midt i oktober måned.

Jeg bliver mødt af frivilligleder Birgit, som har været med siden begyndelsen i foråret 2015. Hun byder på kaffe, og vi får en snak om, hvad der er drivkraften i butikken og for de frivillige.

Butikken på Park Allé åbnede tilbage i november 2015, og der sælges alt, som har med børn i alderen 0-12 år at gøre. Overskuddet går til Red Barnets initiativer, hvoraf 25% er øremærket til lokalforeningen i Aarhus. Det er noget, som har stor betydning for de frivillige; at de også bidrager til lokalområdet.

Red Barnets genbrugsbutik på Park Allé

De er omkring 25 frivillige til at drive butikken, og af dem er de fleste ældre mennesker, som er gået på pension. Der er dog yngre frivillige iblandt, og det er noget, som de sætter særligt pris på i butikken. Birgit fortæller: ”Det giver også lidt mere liv i butikken, når vi er en blandet gruppe.” 10 af de frivillige har været med siden begyndelsen, hvorefter der er kommet flere nye ind i fællesskabet – og der er altid plads til flere, forklarer Birgit.

Hvorfor være frivillig?
Birgit fortæller, hvordan det frivillige arbejde hos Red Barnet lå lige til højrebenet for hende, da hun lige var blevet pensioneret daginstitutionsleder, og gerne ville bidrage til noget fornuftigt. Det var en annonce i Aarhus Onsdag, som fangede hendes interesse: ”Den kunne jeg ikke bare lade passere,” smiler hun.

Vi snakker lidt om, hvordan det er at være på vagt i genbrugsbutikken, mens vi drikker vores kaffe. Hun fortæller, at man altid er to frivillige på vagt sammen, og det er netop for, at de praktiske ting kan blive ordnet, men også for det sociale samvær – ”det skal nemlig være lidt hyggeligt at være i butikken”, understreger Birgit. Mest af alt er det også dét at være i butikken, som trækker i de frivillige – man er en del af et fællesskab, som bidrager til noget vigtigt gennem frivilligt arbejde.

Alle bidrager med det, de er gode til
I genbrugsbutikken på Park Allé skal de frivillige lave noget, som de synes er sjovt. Derfor er det også værdsat, når de frivillige kommer med ønsker til deres arbejdsopgaver. Eksempelvis står nogle frivillige for at pynte vinduer, fordi de er rigtigt gode til det. Der er andre, som kan lide at stryge - så den dag hvor de er på vagt, bliver der strøget lidt mere, fortæller hun glad.

Halloween-tema i butikken

Kunderne skal kunne lide at komme her
Birgit fortæller, hvor hyggeligt det er at få en snak med kunderne, som er et bredt udsnit af den danske befolkning. Nogle kunder kommer, fordi man kan få fint tøj til billige penge, og andre kommer for bæredygtighedens skyld. Mange kunder er med tiden gået hen og blevet stamkunder, mens der fortsat er mange, som dumper ind fra gaden. Vi snakker om, hvor hyggeligt det er, når børn kommer ind og bliver glade for et nyt stykke legetøj – eller når de små kravler rundt på gulvet.

Da vi er færdige med kaffen, ringer klokken, og en kunde kommer ind i butikken. Birgit er hurtigt klar til at byde velkommen til både mor og søn. Drengen får lidt legetøj, som han kan hygge sig med, mens Birgit hjælper kunden med at finde lige netop det, som hun står og mangler. Det er tydeligt, hvor meget hun brænder for sit frivillige arbejde – og hvor god en stemning, det skaber i den fine butik.

Fakta
Red Barnet, Park Allé 5, parterre t.h., 8000 Aarhus C
Åbningstider:
Mandag-fredag kl. 10.00–17.30
Lørdag kl. 10.00-14.00