Af Simone Bertelsen

Klokken er 9 en onsdag morgen på havnen i Aarhus, og 16 frivillige Rethinkere står klar til at være dagens krydstogtværter. Der er fælles morgenmad i VistAarhus’ frivilliglokaler Gelinde, mens teamleder Henrik Heinze byder velkommen og introducerer til opgaven. Alle dagens Rethinkere har været krydstogtværter før, og derfor tripper flere allerede for at komme ud og møde dagens gæster. Udenfor har krydstogtskibet Columbus lagt til, og en del af skibets 1600 passagerer er allerede på vej ind mod byen.Én mere på holdet
Når Rethinkerne er krydstogtværter, går de altid afsted sammen to og to. Men i dag er der en ekstra på holdet. 5 frivillige City Hosts og koordinator Tina Degn fra VisitRanders skal opleve på tæt hånd, hvordan Rethinkerne møder de nysgerrige krydstogtgæster. Henrik Heinze fortæller om de forskellige steder i byen, hvor det er godt at møde en vært. Allerede ved skibet mødes gæsterne af en vært, der guider dem i den rigtige retning. Dernæst uddeles der rugbrød med danske flag, og så kan gæsterne finde Rethinkerne og deres ”Ask me”-skilt omkring blandt andet Store Torv, Lilletorv og ved Mølleparken. Henrik fortæller om Rethinkernes fornemste opgave: Værterne tilbyder deres hjælp, og det er værternes opgave at henvende sig til turister der ser søgende ud, hvis de eksempelvis står med bykortet fremme. Gæsterne fra VisitRanders får også en blå Rethinker t-shirt og et Ask Me-skilt på, og så bliver de kastet ud i dagens værtsrolle.

Udveksling af gode historier
Nede ved skibet står den rutinerede Rethinker Anette. Hun har været med siden den spæde start i 2015-16. Anette fortæller, at det er hyggeligt at være krydstogtvært, blandt andet fordi man møder mange forskellige mennesker. ”Man ser hvordan nogen turister er meget selvhjulpne, mens andre bare gerne vil snakke” fortæller Anette. I dag er Heidi med, og hun har gennem 4 år været City Host i VisitRanders. 


Heidi fra VisitRanders falder hurtigt i snak med gæsterne.

Heidi og Anette får en god snak med Rethinkeren Eva, som godt kan høre, at Heidi er ”garvet som frivillig”. Eva har selv været Rethinker siden 2016: ”Det er så hyggeligt. Folk er i godt humør. Ved skibet er det hele nyt for gæsterne, så de stiller meget forskellige spørgsmål. Man får også trænet sit sprog. Det er sjovt at være med og høre om hvad Heidi laver – vi udveksler gode historier” fortæller Eva.


Den rutinerede Rethinker Eva er skarp til at spotte de turister, der har brug for en guide.

En dejlig frivillig velkomst
Tættere på byen står Rethinkerne Inga og Bente, som i dag har selskab af Kirsten fra VisitRanders. De skal dele rugbrød ud og byde velkommen til gæsterne fra Columbus. Kirsten fortæller, at man som City Host i VisitRanders har mange af de samme opgaver, som hun oplever i dag: ”Funktionen med at tilbyde hjælp er den samme” siger Kirsten, ”Det anderledes her er, at man kender målgruppen – man ved at alle her er turister”.


Rethinkeren Bente (t.v.) og Kirsten fra VisitRanders får en snak om det gode værtskab.

Kirsten har været med fra starten, da VisitRanders for 5 år siden etablerede ordningen med City Hosts. ”Man får mange store oplevelser”, fortæller Kirsten, ”Vi har også været med ved store events, og så har vi mange frivillige og foreninger, som får arrangementer op at stå”. Kirsten fortæller blandet andet om Randers Ugen, som hun og andre frivillige også har bidraget til med arrangementer.

Der er godt salg i rugbrødet i dag, så Inga, Bente og Kirsten må hente mere rugbrød på Gelinde. En engelsk mand spørger Inga om tips til et godt sted at drikke en kop kaffe. ”You are all volunteers?” spørger han.  

Well done, lovely welcome!

Den engelske turist går videre med et stort smil.


Rethinkeren Inga (t.v.) og Kirsten fra VisitRanders står klar med rugbrød til krydstogtgæsterne.

God stemning – og god inspiration
Tilbage på Gelinde begynder Rethinkerne og de 6 gæster fra VisitRanders at vende tilbage til fælles opsamling og frokost. Meldingen er, at dagens turister har været meget snakkesalige og at der var god stemning.

Bent fra VisitRanders har været med inde i byen, og roser dagens værter: ”Det var vældigt hyggeligt og sjovt. Der er ikke nogen der holder sig tilbage fra at spørge. Det var en god oplevelse” fortæller han. Dagen i dag har også været en anledning til at tale om, hvad der er populært hos turisterne. Eksempelvis har de i Randers god erfaring med geocaching og deres særlige rute Stjerneruten, fortæller Bent. Rethinkerne beretter, at de har lært meget om deres egen by ved at være frivillige, og at dagens ”frivilligudveksling” var god inspiration. Rethinkerne er også inviteret på besøg hos VisitRanders til et stort event i oktober måned.

Tina Degn fra VisitRanders fortæller: 

Vi har haft en spændende og sjov dag i Aarhus og vi er i hvert fald blevet bekræftet i, at gæsterne er glade for det personlige møde, hvilket vi jo også oplever, når vores City Hosts er på gaden i Randers. Et hej, et smil og et “kan jeg hjælpe?” gør en markant forskel for de gæster, der kommer på besøg både her og i Randers og kan vi hjælpe hinanden med at blive bedre til den opgave er det jo fantastisk.


I VisitRanders har de også været på besøg andre steder i landet, ligesom man i VisitAarhus vil arbejde videre med at udvide det allerede etablerede netværk og udforske hvordan de frivillige kan lære yderligere af hinanden.

Læs mere om ideen om frivilligudveksling her.