Gå til hovedindhold

Ved Domen spirer de sjældne arter frem

En gruppe biologistuderende er ved at omdanne naturområdet ved bylivshuset Domen til en vild og mangfoldig natur.

  • Læs op

Indhold

    Naturen omkring Domen er en guldgrube for naturen. Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men det, der for det blotte øje ligner en bunke grus og sand på en vindblæst havnefront, er i virkeligheden et perfekt sted at gro for arter, der er i tilbagegang i den vilde natur. Den anderledes’ natur giver helt andre muligheder end de klassiske byparker, mener en gruppe biologistuderende fra Aarhus Universitet. I alt næsten 100 frivillige biologistuderende har indgået et samarbejde med personalet i bylivshuset Domen og har meldt sig til at dyrke området og formidle viden om biodiversitet til de aarhusianske borgere.

    Vi vil gerne bruge grunden som platform til at formidle om biodiversitet og bynatur.

    Jasmine Atay, biologistuderende og frivillig i gruppen 'Domen Blomstrer'.

    Området er cirka 2000 m2 stort, fyldt med grus, sand, cement, spredte anlagte jordbunker og plantekasser, fordi området oprindeligt er anlagt som en pier. Dertil kommer der masser af vind og sol fra vest på grund af beliggenheden ved vandet. Alt i alt er det forhold, der ikke skaber den bedste grobund for træer og skyggeplanter, som kræver meget næring fra jorden.  

    Tidligere har man haft forsøg med at skabe en bypark med græs, bøg og gran, men måtte opgive, fordi klimaet med stor sandsynlighed er for barskt til den slags beplantning. 

    Fælles frøindsamling

    I stedet har planter, som normalt ikke ville få plads og næring på grund af skyggeplanterne, gode forudsætninger for at kunne gro i området – det vil sige, at det faktisk er positivt for planterne ved Domen, at jorden er næringsfattig.

    De studerende har sået frø fra mange forskellige arter. Der er både almindelige arter, og så bliver der sået frø fra arter, der er i tilbagegang i den danske natur. Et eksempel er blomsten sandsennep, som man sjældent ser i den danske natur, men som er at finde ved Domen. Frøene har de enten fået doneret fra private borgere eller selv indsamlet, blandt andet ved en fælles frøindsamling i Midtbyen. 

    Vi bestræber os på at lave et arrangement cirka én gang om måneden, senest har vi lavet en workshop, hvor man kunne lære at lave fuglehuse. Vi vil gerne inddrage borgerne og gå i dialog med dem – for tiden foregår det på vores facebookside og gennem livestreams af vores arrangementer, men under andre omstændigheder bruger vi meget tid på at tale med de borgere, der kommer forbi Domen.

    Jasmine Atay.

    Tilgangen til beplantningen er, at området ikke skal passes og plejes på ugentlig basis. Man er nemlig inspireret af foreningen Vild med Vilje, der arbejder for at lade naturen passe sig selv, fordi det gavner biodiversiteten.

    Vi vil gerne give folk redskaber til at se naturen på en ny måde og forklare nysgerrige borgere, hvorfor kommunen nogle steder vælger ikke at slå græsset, det er nemlig bedre for biodiversiteten.

    Jasmine Atay.

    Et par gange om året vil de biologistuderende gå gennem området på den gammeldags måde - med en le - for at slå det græs, der trods alt vokser frem, men i løbet af året lader de området stå uberørt. De vil nemlig hellere bruge deres energi på at formidle biodiversitet og bynatur til Aarhus’ borgere gennem workshops, podcasts og en masse skilte ved naturen. 

    Vil du vide mere om projektet?

    Hvis du er nysgerrig på, hvad der kan gro på en grusplads, så tag et smut forbi Domen, som du finder yderst på Pier 2 på Aarhus Ø. Adressen er: Inge Lehmanns Gade 2, 8000 Aarhus C.

    Du kan også læse meget mere om projektet 'Domen blomstrer' her på Domens hjemmeside

    Eller

    Du kan besøge Domens facebookside her for updates om 'Domen Blomstrer'

     

    Sidst opdateret: 5. december 2023