Lovlydige trøjborgere laver garngraffiti i Tordenskjoldsgade

 Lovlydige trøjborgere der er samlet og laver garngraffiti til Tordenskjoldsgade

Trøjborg Fællesråd, Trøjborg Beboerforening, Handelsstandsforeningen og Huset Trøjborg er nemlig gået sammen om at yarnbombe Trøjborgs gader under navnet ”Strik Trøjborg Sjov”. Konkret betyder det, at de vil beklæde Tordenskjoldsgade og Steen Billes Torv med strik og hækling. Det kan være bydelens træer, en cykel eller andre ting, der står i gadebilledet. 

Håbet er at skabe glæde blandt beboere og få folk til at snakke. Allerede da vi var ved at sætte garn på det første træ, skabte det stor nysgerrighed, og flere stoppede op – både børn og ældre ægtepar – for at snakke.
Helle Randlev, facilitator af Strik Trøjborg Sjov

14 sække med garn

Alle bydelens borgere kan blive en del af projektet. Man kan dukke op til et af de tre ugentlige strikkearrangementer, som foregår i Trøjborg Beboerhus eller i Huset Trøjborg. Man kan også aflevere sit hjemmestrik i en af de til formålet opstillede kasser, der står ude foran de to huse. I kasserne ligger også garn, som man kan tage med hjem.
Den lokale garnbutik We Love Wool og flere private har nemlig doneret garn til projektet, og så har Løvbjerg doneret 14 sække med garnrester.  

Denne mandag aften, som er det første arrangement i rækken, er der dukket flest kvinder op, men også bestyrelsesmedlem i Trøjborg Beboerforening Jonas Andersen er med og sidder fordybet i sit strik. Han har lært at strikke i forbindelse med projektet, og Helle Randlev håber, at flere vil gøre som Jonas og samle strikkepindene op: 

Det handler om at skabe et fællesskab på tværs af bydelen. Vi vil gerne give folk noget at samles om og måske endda nedbryde nogle barrierer.
Helle Randlev

Det gamle arbejderkvarter

Udover at pynte i bybilledet skal projektet skabe fokus på Trøjborg som lokalmiljø, og målet er, at mange trøjborgere vil bidrage, så det bliver et fælles projekt for alle i bydelen. Og så er der en pointe i, at det netop er håndarbejde, der skal beklæde gaden - det er nemlig en reference til, at Trøjborg er et gammelt arbejderkvarter, hvor alt blev lavet med hænderne.  

På længere sigt håber projektets bagmænd, at de garnbeklædte træer bliver et kendetegn for bydelen. 

Indtil videre er et løbehjul og et enkelt træ blevet yarnbombet, men hold øje med bybilledet i Trøjborg og kom gerne med dit eget bidrag!

Hvad er Yarnbombing?

  • Yarnbombing, også kaldet garngrafitti eller guerillastrik, er en art aktivistisk kunst, hvor udendørs objekter bliver beklædt med farverig strik eller hækling.

Det første arrangement foregik i Trøjborg Beboerhus, som gennem de sidste år har gennemgået en stor forandring. I dag har huset cirka 100 medlemmer, der kan komme ind i huset alle døgnets timer. I huset er der både et keramikværksted, et sløjdlokale, et øvelokale og selvfølgelig en stue, hvor der denne mandag er strikkearrangement.  

Hvis du er interesseret, kan du læse mere her på facebooksiden 'Sammen om Trøjborg'